Cresterea economica din Europa va fi anemica, pe termen scurt, insa, estimarile pe termen lung sunt pozitive, urmand a se baza pe tehonologiile verzi, potrivit unora dintre cei mai important directori din corporatii.
In ciuda descrierii sale ca fiind blocata intre un continent asiatic in continua crestere si puternica SUA, managerii intervievati de Financial Times au incredere in economia europeana.
"Am trecut printr-o criza economica anormala. Va dura ceva timp pana sa ajungem la nivelul la care eram inainte. Dar, totusi, sunt optimist in privinta Europei", a declarat Michael O'Leary, directorul executiv de la Ryanair.
De asemenea, Peter Sands, director executiv la Standard Chartered, ale carei afaceri se deruleaza mai ales pe piata asiatica, crede ca Europa nu poate fi scoasa, inca, din ecuatie. "Reprezinta o mare parte din economia mondiala", a spus Sands.
Totusi, profitabilitatea companiilor ramane foarte scazuta, desi se imbunatateste. In al treilea trimestru, profiturile firmelor din zona euro au scazut cu 18 procente, comparativ cu perioada similara de anul trecut. Insa, comparativ cu trimestrul anterior, acestea s-au majorat cu 11 procente, sugerand ca cea mai dificila perioada a crizei a trecut.
Pe masura ce profiturile se redreseaza, managerii se pot concentra pe aspectele importante pentru viitor, cum ar fi transferul puterii economice spre pietele emergente, viitorul productiei si rolul guvernelor.
Potrivit lui David Michael, de la Boston Consulting Group, aproximativ 90 de procente din cresterea economica mondiala va proveni de pe pietele emergente majore, ceea ce ar putea insemna probleme pentru Europa. Totusi, companiile raman optimiste, multe dintre ele extizandu-si afacerile pe aceste piete, pentru a compensa pentru pietele interne, mai lente.
Energia regenerabila, vii