Al doilea volum din seria „Prima dată“, intitulat „ „Primii mei blugi“, va fi lansat la 23 noiembrie, ora 18.00, la Librăria Cărtureşti din Bucureşti. „Prima dată“ înseamnă o serie de antologii dedicate premierelor la persoana întâi. Conceptul aparţine Editurii Art, care a invitat personalităţi din diverse domenii să scrie în aceste mici cărţi de colecţie. Scriitorul Mircea Cărtărescu (53 de ani) dezvăluie în savuroasa lui povestire „Primul meu blug“ cum a ajuns să i se spună în familie „jumătate de om călare pe jumătate de iepure şchiop“. Bârfele s-au îndreptat spre unchiul său în momentul în care acesta i-a dat unei ţigănci ghicitoare salariul, verigheta de pe deget şi puloverul cu care era îmbrăcat în ziua vrednicei întâmplări.
Amintiri din armată
Mircea Cărtărescu povesteşte că purta la liceu o uniformă tocită, că era considerat „un amărât cu fumuri poetice-n cap“, „îmbâcsit de literatură“. A băut prima bere în clasa a XII-a, la o terasă, cu colegii de clasă.
A urmat înrolarea în armată, când începuse moda blugilor. Tânărul scriitor, care învăţase să cureţe armamentul şi să ungă piesele automatelor Kalaşnikov, a aflat la acea vreme de unde vine numele de „jeans“. Mircea Cărtărescu îşi aduce aminte: „În ultimele zile de armată, un coleg de pluton a venit de-acasă cu o pereche de blugi nou-nouţi, Lee, care stăteau în picioare dumnezeieşte. Îi vindea oricui voia să-i cumpere, căci erau mari de el. Atunci mi-am pierdut cu totul minţile. Trebuia să-i am. L-am întrebat cât costă. Nici n-am realizat mărimea cifrei, nu eram obişnuit cu banii. Ai mei îmi dădeau zilnic trei lei ca să-mi cumpăr un Cico şi o merdenea, dar nimic în plus. Şapte sute de lei, cât cerea el, nu văzusem niciodată la noi în casă, unde mama ţinea banii sub rufele din şifonier. Am probat blugii: ar fi-ncăput în ei, pe lângă mine, şi colegul de la care voiam