Pentru reprezentantii bancilor intrarea in insolventa a unui dezvoltator imobiliar inseamna lipsa credibilitatii si slabe sanse de reusita. Pentru practicienii in insoleventa, acelasi lucru inseamna avantaje precum renegocierea contractelor in derulare, protectia fata de intreruperea utilitatilor sau reconfigurarea imediata a costurilor companiei.
Andreea Anghelof (foto), partener in cadrul Casei de Insolventa Transilvania, a vorbit despre avantajele intrarii in insolventa, dand apoi exemplul unui proiect imobiliar cu o valuare de 5 milioane de euro.
“Obligatiile care rezulta dintr-un antecontract de vanzare-cumparare cu data anterioara deschiderii procedurii, in care vanzatorul intra in procedura de insolventa, vor fi executate de catre administratorul judiciar, respectiv lichidatorul companiei, la cererea cumparatorului, cu anumite conditii”, a explicat Andreea Anghelof, in cadrul unui seminar organizat recent de Evensys.
Aceste conditii sunt:
1. pretul contractual a fost achitat integral sau poate fi achitat la data cererii, iar bunul se afla in posesia promitentului-cumparator;
2. pretul nu este inferior valorii de piata a bunului;
3. bunul nu are o importanta determinanta pentru reusita unui plan de reorganizare.
In plus, bunurile instrainate de catre administratorul judiciar se dobandesc libere de orice sarcini, respectiv fara ipoteca.
Anghelof a dat exemplu un proiect imobiliar, dezvoltat pe un teren achizionat cu credit bancar de un milion de euro, cu ipoteca pe teren și pe bunurile asociatilor. Investitia in proiect se ridica la 4 milioane de euro (cu tot cu teren), iar valoarea totala de vanzare a celor 50 de apartamentelor este de 5 milioane de euro. Proiectul cuprinde cinci blocuri si este finalizat in proportie de 50%, costul total al unui bloc fiind de 600.000 de euro.
“Au fost incheiate antecontract