A traversat două continente ca să înveţe la Craiova cum le poate ajuta pe tinerele din Zimbabwe să-şi schimbe viaţa. Pasionată de istoria românilor, l-a descoperit pe Ceauşescu la „Aman“.
Shamiso Marange este o tânără de culoare, care studiază Relaţii Internaţionale la Universitatea din Craiova. Fire luptătoare, îşi doreşte să schimbe imaginea ţării sale.
„O să vă povestesc despre viaţa de zi cu zi a oamenilor obişnuiţi din Zimbabwe, ţara mea natală. Africa poate fi un loc al oportunităţilor, un loc în care se poate iubi şi adora. În Africa, speranţa nu a murit şi pentru că femeile încep să aspire la educaţie şi vor să se implice în viaţa socială a comunităţii lor. Vreau să vă arăt o altă faţă a Africii pe care, din păcate, agenţiile de ştiri o ascund“, şi-a început tânăra discursul de prezentare al expoziţiei „Africa din Inima mea“.
Shamiso a câştigat o bursă oferită de Guvernul român, în urmă cu doi ani. Totul a pornit însă dintr-o întâmplare. „În 2005, lucram ca asistent de producţie la televiziunea naţională din Harare. A avut loc concursul Miss Turism World şi aşa am cunoscut-o pe soţia ambasadorului României la Harare, Veronica Florescu, care însoţea delegaţia română“, povesteşte tânăra.
Nu ştia o boabă româneşte
Începutul a fost extrem de dificil, mai ales din cauza schimbării climei, dar şi pentru că nu cunoştea limba. „În Zimbabwe cea mai mică temperatură este de +15 grade Celsius. A fost pentru prima oară când părăseam continentul african“, mai spune Shamiso. După anul pregătitor, i-a fost mai uşor.
„Am început să mă obişnuiesc. În Craiova am cunoscut mulţi oameni. Sunt o fire sociabilă şi am reuşit destul de repede să mă integrez“. Shamiso spune că îi place să se implice în proiecte. Poate şi pentru că în Africa viaţa este extrem de grea.
„Mulţi oameni, care nu au călătorit în Africa, cân