Ministerele le-au transmis, ieri, deconcertatelor modalităţile de reducere a chel tuielilor cu 15,5% pentru fiecare din tre ultimele două luni din an, aşa cum a decis executivul.
Astfel, şcolilor, instanţelor, spitalelor, secţiilor de poliţie, dar şi celorlalte instituţii ale statului li s-a dat posibilitatea să aleagă: fie îşi trimit angajaţii acasă, în concediu fără plată, fie reduc programul de lucru.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis că şi personalul din justiţie se va supune legii privind concediul impus, însă conducerea fiecărei instanţe în parte va hotărî modalitatea de aplicare a acesteia.
Măsurile îi nemulţumesc pe magistraţi, care cred că vor avea la fel de mult de lucru, în şi mai puţin timp. „Dacă s-ar fi redus cu 15,5% salariile pe noiembrie şi decembrie, iar magistraţii şi şi-ar fi îndeplinit atribuţiile”, a declarat preşedintele CSM, Virgil Andreieş.
Pentru poliţiştii, lucrurile sunt clare: vor avea program de lucru mai scurt, astfel încât secţiile de poliţie să nu rămână goale. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre medici, care sunt împotriva aplicării reducerii de cheltuieli.
Astfel, Colegiul Medicilor din România este împotriva luării concediului fără plată sau a reducerii programului, în condiţiile în care sistemul sanitar suferă deja din cauza crizei de personal calificat.
Şi pentru dascăli sunt două variante: ei pot alege între a sta acasă în intervalele 21-24 şi 28-31 decembrie sau reducerea orarului, fără a afecta programul de predare-învăţare. Până vineri, inspectoratele şcolare trebuie să transmită ministerului deciziile din teritoriu.
Până atunci însă, în ceea ce priveşte felul în care se vor desfăşura orele în vinerea dinaintea alegerilor, reprezentanţii Inspectoratului Bucureşti au decis că elevii vor învăţa după orarul