In 2008, sistemul financiar se prabusea, iar milioane de oameni de afaceri isi pierdeau miliardele investite. Totusi, o persoana a reusit sa obtina un profit istoric mizand tocmai impotriva celor care au provocat criza.
Un fond de investitii din New York, condus de John Paulson, a castigat 20 de miliarde de dolari intre 2007 si 2009 dupa ce a pariat impotriva pietei imobiliare si a marilor companii financiare, potrivit Wall Street Journal.
Partea lui Paulson a fost de patru miliarde de dolari, adica peste 10 milioane de dolari pe zi.
Profitul lui se datoreaza investitiilor in valoare de un miliard de dolari pe care le-a facut in 2006 cand, fiind convins ca piata imobiliara se va prabusi, a cumparat asigurari pentru investitiile riscante in ipoteci.
Cand previziunile lui s-au adeverit, valoarea asigurarilor a explodat. Unul dintre fondurile gestionate de el a crescut cu 500% in numai un an, dar in 2008 si-a dat din nou seama ce urma sa se intample si a pariat ca pretul actiunilor va scadea. Astfel, Paulson a obtinut profit si cand marile companii s-au prabusit.
Succesul lui John Paulson si al altor investitori dezavantajati si subestimati i-a invatat ceva pe cei care vor sa se intreaca cu marii jucatori de pe piata financiara, iar modul in care au actionat reprezinta cateva lectii de afaceri.
Analizele expertilor ar trebui privite cu scepticism
In primul rand, investitorii au invatat ca nu trebuie sa se bazeze pe asa-zisii experti. Foarte multi dintre ei au pierdut sume importante in 2007 si 2008 cand bursele s-au prabusit, iar balonul pietei imobiliare s-a spart. Cel mai mult au pierdut atunci bancile comerciale si de investitii care aveau instrumente financiare garantate prin ipoteci.
Acest gen de investitii garantate cu ipoteci au fost create tocmai de banci si gandite de