Agricultorii sustin ca in Romania anului 2009 agricultura arata la fel ca in anul 1994, principalul vinovat pe care acestia il nominalizeaza de mai multi ani fiind in majoritatea cazurilor statul sau Ministerul Agriculturii. Acestia au afirmat insa ieri, in cadrul seminarului "Dezvoltarea industriei agro-alimentare - o solutie pentru economia romaneasca", organizat de ZF in parteneriat cu Agricover Grup si Bunge Romania, ca si ei poarta vina pentru situatia actuala a agriculturii, fostul motor al dezvoltarii economice al anilor '80.
Aurel Popescu, presedintele Rompan, Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Paste Fainoase, sustine ca rezultatele subventiilor alocate in ultimii 15 ani agriculturii, estimate de el la peste sapte miliarde de euro, nu se vad in situatia actuala a agriculturii deoarece banii nu au fost investiti in infiintarea unor ferme.
"Din pacate acum suntem cu cofinantarea la pamant, pentru ca statul greseste si se imprumuta la banci iar acestea nu mai imprumuta agentii economici, mai ales cei din agricultura, o piata cu un risc ridicat. In plus agricultura este la nivelul acesta si pentru ca subventiile acordate agricultorilor romani sunt mai putin de jumatate decat cele acordate in alte state europene", a declarat Popescu.
De aceea, el a propus ca in momentul in care va fi numit un nou ministru al agriculturii sa fie renegociate subventiile, considerate de Popescu unul dintre principalele motive pentru care cerealele si produsele alimentare romanesti sunt necompetitive la export.
Nicolae Sitaru, presedintele Asociatiei cultivatorilor de cereale si plante tehnice din Ialomita, a completat ca intr-un an s-a intamplat sa fie schimbati chiar si patru ministri la Ministerul Agriculturii si ca pe fondul acestor schimbari frecvente strategia agriculturii romanesti lipseste in prezent cu desavarsire.
V