„Eu înţeleg şi zbaterea lor, dar mai bine se zbăteau să ia atitudine în privinţa a ceea ce s-a întâmplat cu bebeluşul de la Bucureşti (n.r. nou-născut care a fost uitat în aparatul de fototerapie şi a suferit arsuri pe 20% din suprafaţa corpului)", a precizat directorul SCJU Constanţa, referitor la sindicaliştii din Sănătate, care contestă în continuare măsura de a trimite personalul medical în concediu fără plată.
Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Dan Căpăţână, ca de altfel toţi directorii de spitale din ţară, este prins între ciocan şi nicovală. Pe de o parte, aşa cum a şi declarat, măsura de a trimite personalul în zile libere, fără plată, nu este una comodă, dar este o lege pe care trebuie obligatoriu să o respecte.
Salariaţii spitalelor, la fel ca şi ceilalţi bugetari, sunt nemulţumiţi de diminuarea veniturilor, iar sindicaliştii anunţă că îşi vor face auzită vocea, într-o formă sau alta.
Liderul Sanitas Constanţa, Nicolae Manea, a precizat că Legea 329/2009, care prevede că spitalele şi unităţile sanitare din sistemul sanitar au obligaţia de a diminua cheltuielile de personal cu 15,5% lunar, până la sfârşitul anului, trebuie respectată, indiferent că sunt de acord sau nu. Însă vor încerca, prin alte metode, să facă presiuni pentru ca Ministerul Sănătăţii şi celelalte instituţii importante să conştientizeze problemele cu care se confruntă sistemul sanitar.
Nicolae Manea a precizat că managerii de spitale nu au absolut nicio vină pentru subfinanţarea Sănătăţii, însă vor acţiona în instanţă toate unităţile sanitare care au restanţe faţă de angajaţi, fie doar tichete de masă sau alte sume de bani.
„Consider în continuare, bazat pe faptul că ne-am consultat cu jurişti şi avocaţi, că măsura luată este cea legală, şi este măsura care afectează cel mai puţin circuitele, asistenţa medicală şi modul de îngrijire