Spectacolul „poimâine alaltăieri“, de la Teatrul Mic din Bucureşti, este o evadare într-un viitor care s-ar putea să nu ne convină. Peste 50 de ani vom trăi într-un întuneric aproape ininteligibil, privaţi de multe plăceri carnale (categorie cu spectru larg, care include chiar şi consumul de carne). Am fost învinşi, copleşiţi numeric de: încălzirea globală, artificializarea vieţii, hipertrofierea consumului. În viitor, lucrurile s-au lămurit. Bolile convenţionale şi-au încetat existenţa, dar s-au născut altele care s-au adaptat noului spaţiu antiseptic şi care lovesc la fel de insidios. Construit din patru tablouri independente, spectacolul „poimâine alaltăieri” este un slide-show necruţător şi ironic al noii abrutizări.
Gianina Cărbunariu pune la dospit teme majore ale actualităţii, prezente mai mult în „to do list-ul“ ONG-urilor şi mai puţin pe agenda politică a marilor puteri: campania împotriva fumatului, topirea gheţarilor, ecologizarea consumului. Apoi grăbeşte procesul de coacere şi scoate pe tavă o postapocalipsă multimedia de toată frumuseţea. Gianina Cărbunariu arată, de fapt, că pericolul ducerii până la absurd a militantismului poate produce în viitor numeroase derapaje de calitate a vieţii.
Plăceri care nu rezistă
Cu toate că multe vicii ale lui „acum“ au fost eliminate şi au devenit odată cu evoluţia istoriei doar o formă de arhaism nociv, războiul „civilizator“ al tehnologiei a făcut din om aproape un accesoriu din carne şi sânge al maşinăriilor care îi conduc, de fapt, viaţa. Viitorul idealizat ascunde capcane imense. În ciuda medicinei avansate, oamenii n-au fost lecuiţi de pornirile atavice către încălcarea legii. În viitor, bolile sunt mai degrabă abstracte. Chirurgia prelungeşte viaţa până la peste 100 de ani, iar fizionomia rămâne pe segmentul de maturitate pe care ţi-l doreşti. Femeile se pregătesc să