Directorul general al Agricover Grup, Robert Arsene, a interpelat ieri autorităţile, afirmând că programul „Primul Siloz“ este „aparent extraordinar, dar nu funcţionează“. Omul de afaceri a spus, la o dezbatere de specialitate, că „noi am licenţiat peste 300.000 de tone capacitate de depozit, dar nu am avut nici o solicitare de certificare de depozit. Nici măcar una singură“.
În replică, preşedintele Fondului de Garantare a Creditului Rural, Veronica Toncea, a afirmat că la ora actuală sunt puse în circulaţie 1.000 de certificate de depozit, acordându-se credite pe baza acestor documente. Capacitatea depozitelor licenţiate în cadrul programului „Primul Siloz“ depăşeşte patru milioane de tone, a afirmat Veronica Toncea.
Prin programul „Primul Siloz“, agricultorii pot depune marfa în depozite acreditate şi primesc un certificat de garanţie. Cu acest document, ei pot merge la bancă pentru a primi creditele necesare în vederea desfăşurării activităţii.
Certificatele de depozite astfel eliberate pot circula liber pe piaţă, pot fi comercializate şi pot fi negociate între două părţi.
„Acum sunt credite acordate pe bază de certificate de depozit. Cred că în 2010 programul îşi va produce efectele“, a mai spus oficialul Fondului de Garantare a Creditelor Rurale.