Curtea Constituţională a admis cu majoritate de voturi sesizarea făcută de PNL şi a decis că Legea educaţiei contravine Constituţiei, actul normativ fiind unul dintre cele trei pe care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în Parlament. Curtea Constituţională a discutat conflictul dintre Parlament şi şeful statului privind decretele prin care au fost numiţi interimari la ministerele conduse de PSD şi sesizarea despre neconstituţionalitatea Legii educaţiei, în urma unei sesizări a PNL.
Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament în 15 septembrie, pe legile educaţiei, reorganizării unor autorităţi şi instituţii publice şi a salarizării unice pentru bugetari.
Legile educaţiei
Curtea Constituţională a analizat azi, a doua oară, sesizarea PNL privind Legea educaţiei, judecătorii constituţionali amânând luarea unei decizii în cazul acestui act normativ în 4 noiembrie, atunci când au fost dezbătute şi celelalte două legi pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea.
Parlamentarii liberali au susţinut că Legea educaţiei naţionale încalcă trei articole din Constituţie, potrivit căruia "nu pot face parte din partide politice judecătorii Curţii Constituţionale, avocaţii poporului, magistraţii, membrii activi ai armatei, poliţiştii şi alte categorii de funcţionari publici stabilite prin lege organică". Liberaliii susţin şi că Legea educaţiei încalcă şi principiul egalităţii de şanse.
“Noi am fost sesizaţi în legătură cu un proiect de lege aprobat de parlament pentru că împotriva angajării răspunderii nu a fost depusă o moţiune de cenzură. Revine parlamentului obligaţia de a modifica, în termen de 45 de zile, prevederile declarate neconstituţionale”, ne-au declarat surse din Curtea Constituţională. (Romulus Georgescu)
Sesizarea lui Geoana, respinsă
Curtea Constituţională a respins sesi