Pe strada Lidia, un dezvoltator imobiliar construieşte un bloc de patru etaje, deşi are autorizaţie doar pentru două. Construcţia de pe strada Lidia, numărul 34 îi aparţine lui Raul Gruescu, un constructor care a dezvoltat mai multe proiecte imobiliare în Timişoara. Gruescu a ridicat în zona Lidia-Miloia (vizavi de locuinţele ANL) două blocuri, unul de două etaje şi unul de patru. Lucrările la blocul de patru etaje au început anul trecut, fără autorizaţie de construcţie.
A intrat în semilegalitate
În octombrie 2008, când era ridicat deja un etaj, Raul Gruescu a început procedurile de autorizare, iar Consiliul Local i-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu, care spune ce se poate construi în zona respectivă.
Potrivit plăcuţei montate pe şantier, autorizaţia a fost emisă abia la începutul acestui an, doar pentru o construcţie de două etaje şi un etaj retras. În prezent, blocul are ridicate aproape cinci etaje. Primăria l-a amendat pe proprietar şi a fixat un termen de intrare în legalitate. Nici proprietarul, şi nici reprezentanţii săi de pe şantier nu au vrut să comenteze situaţia.
Arhitectul-şef al Timişoarei Sorin Ciurariu spune că legislaţia din România permite ridicarea unor construcţii şi autorizarea ulterioară.
Demolări imposibile
„Principial, nu este nimic ciudat la această construcţie. Noi am luat măsurile legale la vremea cuvenită”, a spus Sorin Ciurariu.
Acesta a mai spus că au fost situaţii în care fie s-a ajuns la demolare, fie s-a intrat în legalitate. Un exemplu recent este demolarea unui palat ţigănesc, construit ilegal pe strada Glad. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, construcţiile ilegale se autorizează fie de primărie, fie în instanţă.
Construcţiile şmechereşti, o modă
Un alt exemplu de bloc construit fără nici