Transilvania îşi menţine titlul de cea mai bună destinaţie pentru pasionaţii de poveşti cu vampiri, oferit neoficial de presa de turism din întreaga lume.
Într-un Top 10 alcătuit de revista Forbes Traveler, o singură destinaţie europeană concurează "complexul Dracula": castelul Cachtice, din Slovacia.
"Pentru cei atraşi irezistibil de povestea vampirilor, o destinaţie care nu trebuie ratată este Transilvania", scriu jurnaliştii Forbes, completaţi de şeful Biroului de Turism al României în America de Nord, Simion Alb. "Unul dintre cele mai fascinante moduri de a vedea România este cel prin ochii Contelui", crede acesta.
Forbes scrie că totul nu se reduce la o vizită la Bran, ci vorbim de un întreg circuit. Primul punct este Sighişoara, "considerat cel mai bine conservat oraş medieval", dar şi mai renumit printre turişti ca oraş natal al lui Dracula. Apoi, traseul trece pe la mormântul lui Dracula, de pe insula Snagov, pentru ca Bucureştiul să fie şi el în tur, pentru Clubul Contelui Dracula, renumit pentru petrecerile tematice.
Castelul Cachtice, rivalul lui Dracula
Povestea renumelui castelului Cachtice porneşte de pe vremea când contesa Elizabeth Bathory a Ungariei (1560-1614) a fost acuzată de vampirism, după o serie de crime oribile. În scurt timp, a fost numită "Contesa Sângelui" şi i-a fost atribuită responsabilitate pentru unele dintre cele mai teribile crime ale Evului Mediu.
În Castelul de la Cachtice, ea şi-ar fi ucis victimele şi ar fi făcut baie în sângele lor. Ruinele castelului pot fi încă observate pe una dintre colinele oraşului medieval Cachtice.
Castelul a fost construit la mijlocul secolului al XIII-lea şi a fost dăruit contesei Bathory de familia soţului acesteia, Ferenc Nadasdy. Cei doi s-au căsătorit în 1575, când Elizabeth avea doar 15 ani. Deşi construit