Nevoia de stabilitate monetara la nivel mondial impune ca tarile sa nu se mai bazeze pe o moneda emisa de o singura banca centrala, asa cum au facut-o de la abandonarea etalonului in aur, crede Dominique Strauss-Kahn, seful FMI.
Directorul Fondului Monetar International (FMI) a readus in discutie posibilitatea ca o noua moneda internationala sa evolueze din Drepturile Speciale de Tragere (DST), unitatile de cont utilizate de FMI, si sa puna astfel capat dominatiei dolarului american, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
"Consider ca va fi nevoie de un cos valutar", a precizat Strauss-Kahn cu privire la eventuala inlocuire a dolarului american ca moneda internationala de referinta. "Intr-o lume globalizata, nu exista o solutie locala", a adaugat seful institutiei internationale.
Totodata, Strauss-Kahn si-a exprimat ingrijorarea ca sprijinul la nivel politic de care se bucura redefinirea sistemului monetar international se va evapora daca in cel mult un an simptomele crizei economice mondiale vor disparea.
El a precizat ca dorinta de cooperare la nivel international s-a temperat in ultima perioada, la doar sase luni dupa ce liderii G20 (grupul celor mai industrializate 20 de state din lume) reuniti la summit-ul de la Londra s-au angajat sa asigure o ordine financiara mondiala mult mai stabila.
Michel Camdessus, fost director general al FMI in perioada 1987-2000, a avertizat ca acesta este momentul oportun pentru lansarea unei reforme in sistemul monetar mondial. "Aceasta fereastra favorabila, plina de oportunitati este aici. Nu va sta deschisa pentru totdeauna", a explicat Camdessus.
Cosul valutar din care sunt compuse DST trebuie extins
Mai mult, el si-a reafirmat sprijinul pentru propunerea inaintata de Zhou Xiaochuan, guvernatorul bancii centrale a Chinei, cu privire la extinderea cosului valutar la care se rap