Concediile fără plată impuse de guvern dau peste cap activitatea Serviciului de Ambulanţa Drăgăşani, care deserveşte peste 80.000 de locuitori. Timp de două luni, se va lucra cu două ambulanţe ziua şi una noaptea, iar timp de o săptămână unitatea nu va avea nici medic. Sursa: Nicoleta Ene
„Vor fi situaţii când ambulanţa v-a ajunge dupa câteva ore la solicitare sau nu v-a ajunge deloc. Le cerem oamenilor să înţeleagă că este imposibil să lucrăm în condiţiile impuse de guvernanţi. Am 11 echipaje şi patru maşini. Cinci echipe sunt deja în concediu de odihnă, iar eu trebuie să mă descurc cu restul de şase, din care o parte vor trebui să îşi ia cele patru zile fără plată. Sunt singurul medic de aici şi trebuie să îmi iau concediu fără plată pentru că mă obligă prin lege”, spune Cristina Adi Opriţa, medic coordonator la Amulanţa Drăgăşani.
„Este foarte greu să faci munca a doi sau chiar trei oameni în 12 ore, înnebuneşti. Plus că sunt nevoită să dau timp de aşteptare foarte mare pentru că nu am maşini în staţie. Oamenii sunt supăraţi, ţipă la mine, dar nu am ce să le fac. Situaţia era oricum grea din cauza lipsei de personal şi maşini”, spune şi dispecerul de la Serviciul de Ambulanţă Râmnicu Vâlcea.
Echipaje suplimentate de alegeri
Reprezentanţii serviciului judeţean susţin că sunt obligaţi să reducă cheltuielile cu 15,5%, aşa cum prevede legea. „De când au început concediile fără plată, activitatea este destul de grea, dar nu avem ce face. Când staţiile din judeţ rămân fără salvări, le coordonăm pe cele din traseu prin dispecerat astfel încât măcar la urgenţe să ajungem în timpul cel mai scurt”, afirmă Constantin Dumitrescu, directorul economic al Serviciul de Ambulanţă Vâlcea.
După ce toţi coordonatorii staţiilor de salvare au primit ordin scris să se facă planificarea concediilor fără plată pe lunile noiem