Fiscul a intensificat controalele, în 2009, pentru a-şi face planul de amenzi. Numai că încasările arată bine doar pe hârtie, pentru că, în practică, firmele pot evita destul de uşor să le plătească. Restrângerea veniturilor bugetare (cu peste 8,2 miliarde de lei doar în primele nouă luni din 2009 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut) a însemnat mai multe controale pentru firme şi mai multe motive, nu de fiecare dată întemeiate, pentru amenzi şi sume în
Fiscul a intensificat controalele, în 2009, pentru a-şi face planul de amenzi. Numai că încasările arată bine doar pe hârtie, pentru că, în practică, firmele pot evita destul de uşor să le plătească.
Restrângerea veniturilor bugetare (cu peste 8,2 miliarde de lei doar în primele nouă luni din 2009 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut) a însemnat mai multe controale pentru firme şi mai multe motive, nu de fiecare dată întemeiate, pentru amenzi şi sume în plus de plată, din taxe şi impozite calculate incorect de companii, potrivit constatărilor Fiscului. Controalele sunt desfăşurate atât de inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cât şi de comisarii Gărzii Financiare (GF). Conform datelor GF, în primele opt luni ale acestui an s-au dat amenzi în valoare de peste 259 milioane de lei, în timp ce pe tot parcursul anului trecut suma s-a ridicat la 251 milioane de lei.
Dar de la stabilirea amenzilor până la plata acestora este drum lung. Astfel, din cele 251 milioane de lei, în 2008, GF a încasat efectiv 156 milioane lei, iar din cele 259 milioane de lei din acest an, doar 101 milioane de lei.
Se poate scăpa de amenzi
Cum se ajunge în această situaţie? În multe cazuri, pentru că firmele au posibilitatea să scape de plata amenzilor. „În practică, pentru că majoritatea proceselor-verbale prin care sunt stabilite amenzi nu sunt înregistrate automat în fi