Din 1993, exportatorii din America de Sud încearcă să convingă Uniunea Europeană să renunţe la o serie de taxe impuse importatorilor de fructe şi legume exotice. Astfel, aceste produse s-ar putea ieftini. Sursa: NorthFoto
Disputa transatlantică este cea mai lungă din istoria Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), titrează Times. Primele “lupte” au apărut după ce Uniunea Europeană a decis să protejeze producătorii de fructe şi legume exotice din coloniile franceze şi britanice din Africa şi Caraibe.
Producătorii din America de Sud, în special cei din Ecuador, precum şi cei din Statele Unite au solicitat în repetate rânduri Uniunii Europene să renunţe la aceste taxe suplimentare.
OMC a intervenit pentru soluţionarea disputei, dând câştig de cauză exportatorilor din afara spaţiului comunitar. Acordurile care favorizau importurile de marfă din statele sărace din Africa, Caraibe şi Pacific (ACP) au fost considerate discriminatorii.
După numeroase runde de negocieri, părţile implicate ar trebui să ajungă la un accord până la finele acestei săptămâni sau cel târziu la începutul săptămânii viitoare, potrivit unui official European, citat de Times.
Pentru o tonă de banane importate din afara spaţiului comunitar, jucătorii europeni plătesc o taxă de 176 de euro. Aceasta ar putea scădea la 18 de euro pe tonă, în urma încheierii noului acord. În termen de şapte ani, taxa va fi redusă până la 114 euro pe tonă.
Diminuarea taxelor ar putea fi aplicată şi pentru importurile de zahăr.
Pentru ca statele din ACP să nu înregistreze pierderi prea mari ca urmare a aplicării noilor reguli, UE va aloca circa 190 de milioane de euro pentru programe speciale de susţinere.
Uniunea Europeană a implementat măsuri de protecţie a producătorilor interni. De exemplu, pentru importurile de îmbrăc