Franta vrea ca autoritatile de reglementare din intreaga lume sa investigheze posibile abuzuri de pozitie dominanta in sectorul financiar, create pe fondul ajutoarelor guvernamentale pe care institutiile financiare le-au primit in ultimul an, scrie Financial Times.
Christine Lagarde, ministrul francez de finante, a declarat ca unele institutii au devenit mult prea puternice pe o piata ce a fost consolidata prin esecuri si fuziuni bancare.
Concurenta corecta trebuie sa fie un aspect la fel de important precum stabilitatea si securitatea, in conditiile in care G20 se pregateste sa traseze noi principii de reglementare financiara la nivel mondial.
"Trebuie sa ne asiguram ca nu cream institutii care au avantaje competitive", a explicat Lagarde, votata de catre Financial Times ministrul european de finante al anului.
Lagarde i-a solicitat lui Mario Draghi, presedinte al Consiliului de Stabilitate Financiara (FSB), organismul international ce reuneste strategii si guvernatorii de banci centrale din intreaga lume, sa pregateasca un raport pentru summit-ul G20 din martie cu privire la acest aspect.
"Este foarte posibil ca FSB sa spuna in martie ca regulile de concurenta sunt respectate si ca nu exista practici concertate sau abuzuri de pozitie dominanta", insa aceste probleme trebuie monitorizate permanent, a adaugat Lagarde.
Oficialii francezi nu sunt singurii care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la crearea unui mediu financiar neconcurential. In Marea Britanie, creditorii Lloyds si Royal Bank of Scotland au fost fortati sa-si vanda o parte din operatiuni tocmai pentru prevenirea unui comportament anticoncurential.
Multi analisti se tem insa ca o serie de institutii au scapat nesanctionate, asa cum se intampla in cazul bancii americane Goldman Sachs, care detine o pozitie dominanta pe anumite segmente ale pietei de tranzactii c