În oraş au început festivităţile organizate cu ocazia celebrării a 91 de ani de la Marea Unire din 1918. Academicianul Răzvan Theodorescu le-a vorbit studenţilor despre rolul Aradului în cel mai important moment al istoriei post-moderne.
Oraşul de pe malul Mureşului a fost determinant în unificarea provinciilor româneşti într-un stat unitar. Studenţii de azi au fost chemaţi să înţeleagă importanţa evenimentelor de acum nouă decenii plus un an. „Aradul a fost esenţial. Pe 16 noiembrie, aici a tratat Iuliu Maniu cu guvernul maghiar, în numele Consiliului Transilvan, desprinderea de Ungaria. Şi la Arad, nu la Alba Iulia, s-a vorbit prima dată despre Marea Unire. Voinţa politică a fost precedată de cea a intelectualilor. Aşa trebuie să înţelegem ce s-a întâmplat, mai ales azi, când intelectualii au un cuvânt mai puţin în problemele ţării” , a explicat academicianul Răzvan Theodorescu.
Unirea, concepută la Arad
În Aula „Ştefan Cicio Pop” a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, studenţii arădeni au făcut cunoştinţă cu trecutul: o expoziţie de fotografie ce a evocat marile personalităţi ale Aradului, plus una de carte, în care s-a subliniat rolul oraşului în evenimentele de dinaintea Marii Uniri . „Vreme de o lună, aici a funcţionat şi primul guvern al României. Tot la Arad au fost stabilite toate măsurile de înfăptuire a unificării tuturor provinciilor româneşti”, a declarat Aurel Ardelean, rectorul UVVG.
Azi, de la ora 13,00, e rândul elevilor să conştientizeze încărcătura istorică a oraşului în care trăiesc şi învaţă. Mai mulţi liceeni arădeni sunt chemaţi la concursul tematic „Aradul şi Unirea cea Mare”.
Crâmpeie din trecut
În incinta Palatului „Românul”, Muzeul Memorial „Vasile Goldiş” găzduieşte mărturii ale vieţii celui considerat unul din coriferii Marii Uniri. Acte personal