Din 32 de firme existente în vară, mai funcţionează 12 societăţi de intermediere. Societăţile imobiliare care au rezistat până în prezent au o activitate redusă cu un sfert, faţă de perioada similară din anul trecut. Pentru că foarte mulţi dâmboviţeni au renunţat să vândă, să cumpere sau să închirieze spaţii prin intermediul agenţiilor, acestea s-au închis sau sunt în prag de faliment. Este şi cazul agenţiei Crescom, care anul acesta nu a vândut nimic. „A fost cel mai greu an, am avut nouă case de vânzare şi nu am vândut niciuna. Suntem pe buza prăpastiei”, a declarat un angajat care nu a dorit să-şi spună numele. În aceeaşi situaţie se află agenţiile Gabimob, Real Terra Consult, Liberty Invest, SC Absolut Impact SRL.
Patronii agenţiilor imobiliare aflate în cădere liberă spun că, din vară, nu au mai încheiat un contract. “Contracte de vânzare-cumpărare nu am încheiat aproape deloc, volumul lunar de muncă este, undeva, la 25% din nivelul de anul trecut. Scăderea a început în vară: cu trecerea fiecărei luni mergea mai greu. Din 32 de agenţii câte ştiu eu că au existat, am mai rămas in picioare vreo 12. Există zile în care nu intră nicio persoană, nici măcar să întrebe de oferte, de preţuri, pur şi simplu lumea n-are bani”, a declarat Paul Iancu, un patron de agenţie din Târgovişte.
Reducerile, reţeta supravieţuirii
Dacă unii simt din plin criza pe piaţa imobiliară, alţii se menţin aproape la acelaşi nivel ca anul trecut, după o reţetă verificată. “Agenţiile care au rămas pe piaţă în Târgovişte sunt cele înfiinţate înainte de anul 2000, cât de cât cunoscute. Ele rezistă din resurse proprii, cu reduceri la spaţiile închiriate sau la publicitate, au o clientelă formată în timp. Reducerile sunt importante pe timp de criză, lumea caută să cumpere ce este mai ieftin şi mai bun, pentru că nu vorbim de o pereche de ciorapi, vorbim