Temperaturile scăzute favorizează apariţia amigdalitelor, faringitelor, rinitelor şi sinuzitelor. Tratamentele naturiste împotriva acestor infecţii, de obicei cauzate de virusuri şi de bacterii, sunt lipsite de efecte secundare şi uşor de administrat. Datorită proprietăţilor emoliente, antispastice şi mucolitice, remediile naturale favorizează tratarea rapidă a afecţiunilor căilor aeriene superioare.
„Remediile pe bază de lichen de piatră şi de rădăcină de iarbă mare, cum este Bronhoplant, au acţiune emolientă, calmantă, bactericidă, virulicidă, dar şi secretolitică. Din acest tratament se administrează câte trei tablete pe zi sau trei linguri de sirop“, recomandă medicul de familie Carmen Badea, cu competenţe în acupunctură, homeopatie, apifitoterapie şi aromaterapie.
Muşeţel contra amigdalitei
În caz de amigdalită, este indicată infuzia din flori de muşeţel, preparată din trei linguri de plantă la o cană cu apă fiartă, care se va folosi pentru gargară. Infuzia de muşeţel, la fel ca şi sucul de gutui se pot utiliza şi pentru aplicarea compreselor calde în zona gâtului. Pentru administrare pe cale internă, eficiente sunt infuzia de sunătoare şi cea de coada-calului, din care se beau două căni zilnic.
Cataplasme cu argilă în caz de faringită
În cazul în care suferiţi de faringită, sunt indicate cataplasmele calde cu argilă, aplicate pe zona gâtului, de trei ori pe zi. Acestea trebuie menţinute câte două ore. Benefică este şi infuzia din câte trei linguri de frunze şi de rădăcină de nalbă, lemn dulce, coada-şoricelului şi rădăcină de valeriană. La o cană de apă se adaugă o linguriţă din acest amestec şi se beau câte trei căni de infuzie zilnic.
Mentă pentru laringită
Inhalaţiile cu infuzii de levănţică, muşeţel, mentă şi de rozmarin sunt eficiente în caz de laringită