Problema fondului locativ redus de care dispune România ar putea fi rezolvată dacă s-ar constitui asociaţii de proprietari care să se implice în construcţia de locuinţe, după modelul aplicat în perioada interbelică, potrivit lui Gheorghe Piperea, managing partner al casei de avocatură Piperea&Asociaţii. Ideea pleacă de la formarea unei societatăţi civile sau asociaţie de proprietari ce se constituie din mai multe persoane care pun la comun bunuri precum terenuri, ban
Problema fondului locativ redus de care dispune România ar putea fi rezolvată dacă s-ar constitui asociaţii de proprietari care să se implice în construcţia de locuinţe, după modelul aplicat în perioada interbelică, potrivit lui Gheorghe Piperea, managing partner al casei de avocatură Piperea&Asociaţii.
Ideea pleacă de la formarea unei societatăţi civile sau asociaţie de proprietari ce se constituie din mai multe persoane care pun la comun bunuri precum terenuri, bani sau forţă de muncă şi care la final aduc un profit ce se distribuie fiecărei părţi implicate.
„O asemenea asociaţie poate construi locuinţe care ulterior să fie împărţite membrilor sau să se vândă şi sumele rezultate să se împartă. În această ecuaţie nu este nevoie să implici o bancă şi se plăteşte un singur impozit, respectiv 16%, spre deosebire de societăţile comerciale care plătesc impozit pe profit, pe dividende etc.“, a explicat Piperea, în cadrul unui seminar pe teme imobiliare.
Evitarea ţepelor imobiliare
Potrivit lui Piperea, prin acest sistem se pot evita cazurile în care plăteşti 90% din valoarea unei locuinţe aflate în stadiul de proiect, pentru ca la finalizare să te trezeşti că dezvoltatorul este în insolvenţă.
Totodată, se evită implicarea băncilor care acum sunt reticente în acordarea împrumuturilor, volumul de credite ipotecare acordate în acest an reprezentând doar 5% din cel de a