În urmă cu 20 de ani, studenţii din fosta Cehoslovacie au ieşit pe străzi şi au participat, la ceea ce avea să fie cunoscută, mai târziu, sub numele de "Revoluţia de Catifea". Prin intermediul acelor demonstraţii din 1989, unele dintre cele mai paşnice din statele aparţinând Cortinei de fier, democraţia a câştigat în faţa monopolului partidului comunist.
În memoria acelor clipe, cehii şi slovacii s-au adunat, încă de ieri, pentru a marca evenimenele, în cadrul ceremoniilor organizate.
Astăzi, liderii cehi au depus coroane de flori şi au aprins candele, la monumentul Narodni Trida, unde au avut loc ciocnirile între poliţie şi studenţi.
În această dimineaţă, dramaturgul disident Vaclav Havel, care a condus revoluţia şi a devenit, ulterior, preşedintele Cehoslovaciei (1990-1992) şi apoi al Republicii Cehe (1993-2003), a ţinut un discurs, în cadrul ceremoniei de comemorare.
"Aniversarea celor 20 de ani este pentru a ne aduce aminte de cei care au contribuit la înlăturarea totalitarismului, persoane de ideologii politice şi sociale diferite, care fost capabile să coopereze, pentru că obiectivul luptei lor era fondat de aceleaşi valori de bază", a declarat
Havel.
Cea mai "blândă" revoluţie comunistă
Revoluţia "de catifea" s-a alăturat revoltei din blocul ţărilor comuniste, fără însă, a avea şi martiri. Pe 16 noiembrie 1989, la Bratislava studenţii slovaci au început seria demonstraţiilor, iar după o zi, peste 15.000 de tineri cehi, din Praga, au continuat iniţiativa. Aici au avut loc mişcări mai violente, iar 600 de persoane au fost rănite.
Pe 19 noiembrie, două forţe civice, reprezentantele protestatarilor, Publicul Împotriva Violenţei, în Slovacia, şi Forul Civic, în Cehia,au început negocierile cu partidul comunist. Tot din 19 noiembrie, manifestaţiile s-au extins î