Hunedoreanul este şeful Secţiei de Ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva, încă din anul 2000. Ioan Brînda a ajuns să lucreze în domeniul medical, respectiv în ortopedie, datorită adrenalinei pe care o presupune meseria sa. Nici nu se poate să refaci mâini şi picioare frânte dacă nu eşti dispus să iei decizii rapide, care influenţează viaţa celor din jurul tău, în cel mai scurt timp şi dacă forţa nu este un cuvânt care să te caracterizeze din plin!
„După terminarea facultăţii mi-am făcut stagiul de trei ani în medicină generală. Ulterior, după examenul de rezidenţiat, am început să lucrez ca ortoped. M-a atras această specialitate încă de pe vremea studenţiei, pentru că reprezintă o meserie dură”, a declarat Ioan Brînda. Ca medic primar ortoped, hunedoreanul se confruntă zilnic cu situaţii neprevăzute. Pentru a fi repuse la locul lor, oasele de femur au nevoie de o mână tare, la propriu, iar două cazuri similare aproape că nu există. Tocmai de aceea secţiile de ortopedie numără mai mulţi bărbaţi decât femei. Singura ramificaţie în care reprezentantele sexului frumos îşi fac simţită prezenţa este artroscopia, acea investigaţie video care permite vizualizarea spaţiului articular cu ajutorul artroscopului, un fel de cameră video.
Drumul morţii ,,produce” cei mai mulţi pacienţi
Majoritatea pacienţilor pe care hunedoreanul îi vindecă ajung în mâinile sale din cauza accidentelor rutiere. Pe „drumul morţii”, aşa cum este numit DN7 se înregistrează cele mai multe fracturi. Numărul persoanelor care ajung la ortopedie cu şoldul sau genunchiul făcut bucăţele nu este deloc neglijabil.
„Anual, aproximativ 150 de persoane au parte de artoplastii de şold sau genunchi, adică de proteze”, a adăugat medicul. Pentru a da viaţă unei proteze, hunedoreanul lucrează două ore, iar pentru a-i face revizia-patr