Statiile RATB au fost sufocate la primele ore ale diminetii de sute de oameni care nu au mai putut merge cu metroul, din cauza grevei. Multi dintre ei au cedat si au preferat sa mearga pe jos chiar si o ora pentru a evita aglomeratia din mijloacele de transport in comun.
Greva de la metrou va continua si astazi in conditiile in care sindicatele si Ministerul Transporturilor nu au ajuns la o intelegere. In acest moment, singura varianta de finalizare a grevei ar putea fi decizia de joi a Curtii de Apel Bucuresti (CAB) care sa suspende greva sindicalistilor de la metrou. Metrorex a inaintat luni Tribunalului Bucuresti o cerere prin care solicita judecatorilor sa decida daca este legala sau nu actiunea de protest.
Gheorghe Udriste, directorul general al Metrorex, sustine ca greva ar putea fi declarata nelegala deoarece "lipseste bugetul pe 2010 al regiei, nu se cunoaste fondul de salarii pe 2010" si exista un precedent in 2005, cand greva a fost declarata ilegala dupa doua zile. In cazul in care CAB va suspenda greva, sindicalistii vor relua protestele in ianuarie.
Intre timp, Metrorex estimeaza ca va inregistra pierderi de circa 200.000 de lei (circa 46.000 de euro) pe zi din cauza grevei de la metrou, in conditiile in care intre orele 5 si 16 circula circa 350.000 de calatori, jumatate din totalul unei zile obisnuite. Compania a anuntat ca cei care au abonamente pot solicita despagubiri, fie prin prelungirea valabilitatii cartelelor, fie sa-si ceara banii inapoi. Metrourile nu au circulat ieri intre ora 5 si 16, iar circulatia s-a reluat in intervalul 16-23.
In schimb, Florin Crisu, secretarul general al USLM, a precizat ca Metrorex nu pierde nimic din cauza grevei, deoarece salariatii nu sunt platiti pe perioada protestului si se face si economie de energie.
"Nu e vorba de nicio paguba a Metrorexului in urma grevei, pentru ca salariatii