Efortul bugetar pentru plata zilelor de concediu medical arată că îşi petrec mai mult timp bolind, decât la serviciu. Scutirea de muncă, de la medic, reprezintă soluţia ideală atunci când au de rezolvat o problemă personală, vor scape de gura patronului sau îi paşte şomajul. Pentru a evita disponibilizarea de la locul de muncă, focşănenii se îngrămădesc la CAS pentru a-şi înregisistra certificatele de concediu medical.
Un număr de 159 de medici de familie se află sub contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea.
Statistica arată că, din cei aproape 65.000 de vrânceni angajaţi cu acte în regulă, peste 23.000 dintre ei au beneficiat de concedii medicale, cifră care o depăşeşte cu mult pe cea înregistrată în urmă cu un an, când doar 18.000 de persoane au beneficiat de astfel de scutiri medicale.
Legislaţia prevede că primele cinci zile dintr-un concediu medical sunt suportate din bugetul angajatorului la care lucrează persoana bolnavă , după care fiecare zi în plus este plătită de CAS.
Pe parcusul anului 2009 instituţia a efectuat plăţi pentru decontarea concediilor medicale în valoare de 2.646.350 lei.
Criza economică a adus, pe lângă multe alte aspecte negative, şi un nou fenomen: patronii îşi încurajează angajaţii să apeleze la concedii medicale.
O astfel de măsură nu face altceva decât să treacă povara plăţii salariilor de pe umerii angajatorlui pe cei ai statului.
În felul acesta, se evită o serie de probleme legate de diminuarea activităţii sau chiar nevoia de disponibilizare a unor salariaţi. Începând cu 1 ianuarie 2010, se va aplica un program nou, care va permite verificarea persoanelor aflate în concediu medical.
A parafat sute de concedii
Medicul de familie, care, în 2009 a semnat cele mai multe „medicale” este docto