Banca Nationala a fost nevoita ieri sa absoarba leii in exces de pe piata interbancara printr-o licitatie de depozite, dupa ce dobanzile coborasera spre 5% pe an, cu mult sub rata de politica monetara, stabilita la 8% pe an.
Cele zece banci care au participat au plasat la BNR aproape 2,7 miliarde de lei (624 mil. euro), pentru sase zile.
Aceasta este prima operatiune de sterilizare temporara a excesului de lichiditati realizata dupa o pauza de exact doua luni.
De la sfarsitul lunii septembrie si pana la inceputul lui noiembrie dealerii s-au confruntat cu o seceta de lei, care a pus presiune pe cresterea dobanzilor la peste 10% pe an.
"Probabil ca Ministerul Finantelor a schimbat cele aproape 800 de milioane de euro atrase prin vanzarea de obligatiuni in lei la BNR, iar acum face plati", explica un dealer abundenta de lichiditati pe piata. Trezoreria a vandut bancilor locale pe 6 noiembrie obligatiuni in euro de 794 de milioane de euro, la o dobanda de 5,25% pe an.
Desi dobanzile pentru scadentele foarte scurte s-au prabusit, jucatorii raman ezitanti in ce priveste ratele pe perioade mai lungi. Bancile percep in continuare dobanzi de peste 10% pe an pentru a imprumuta lei pe perioade mai mari de o luna.
Guvernatorul BNR a motivat decizia de mentinere a dobanzii cheie la 8% pe an, la inceputul lunii, tocmai prin faptul ca dobanzile pe piata interbancara erau la niveluri mai ridicate, adica bancile nu mai urmareau semnalele de politica monetara. Dealerii s-au plans insa ca BNR a lasat piata fara lei prin interventiile pentru calmarea cursului.
Prin operatiuni bilaterale, BNR a incercat sa impace nevoia de finantare a deficitului bugetar cu mentinerea unui control strans al cantitatii de lei de pe piata, astfel incat sa nu alimenteze presiunile de depreciere a cursului, au considerat unii analisti. De altfel, graficul operatiunilor