China face parte dintre acele piete emergente care se confrunta cu riscul unor cresteri de natura speculativa a preturilor proprietatilor si marfurilor, arata un consilier al bancii centrale chineze.
O rata de crestere economica de doua cifre nu ar fi benefica pentru China, a mai precizat Fan Gang, citat de Bloomberg. Produsul Intern Brut al Chinei ar putea creste cu 8, pana la 9% anul viitor.
Fan este vocea cea mai recenta care indica faptul ca semintele unei viitoare crize financiare se pun, in momentul de fata, in Asia, pe fondul injectiilor de lichiditati din partea bancilor centrale. Guvernul chinez a incurajat o crestere a creditarii cu 1,3 miliarde de dolari anul acesta, nivel de creditare care a determinat, totodata, si o crestere a indicelui bursier Shanghai Composite cu pana la 81%.
Economiile emergente "ar putea ajunge supraincalzite si ar putea experimenta crize financiare", a declarat si guvernatorul Bancii Japoniei, in urma cu cateva zile. Liu Mingkang, reglementator de top al sistemului bancar chinez, a explicat ca dobanzile mici percepute pentru dolarul american si deprecierea dolarului prezinta "noi, reale si insurmontabile riscuri la adresa refacerii economiei mondiale".
Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat de asemenea ca, in conditiile actualei rate de crestere in Asia de Est, ar putea aparea unele aprecieri speculative ale bunurilor. A mai adaugat ca s-ar impune limitarea accesului la bani prin cresterea ratelor dobanzilor si restrangerea creditarii.
Economia Chinei a crescut cu 8,9% in cel de-al treilea trimestru al acestui an, ceea ce reprezinta cea mai mare rata de crestere a acestui an, in conditiile in care cheltuielile stimulative si cresterea record a creditarii in China au ajutat economia globala sa depaseasca recesiunea.
Prognoza mediana a analist