Evoluţia comerţului global, preţul bond-urilor americane sau sentimentul consumatorilor americani sunt noile instrumente de analiză ale investitorilor români. Ultimii doi ani de turbulenţe financiare au schimbat reperele investitorilor de pe piaţa de la Bucureşti. Până în 2007 deciziile de cumpărare sau vânzare erau aproape în exclusivitate luate pe baza istoricului de afaceri a companiilor analizate. Astăzi, indicatori exotici de genul Baltic Dry Index, fac deja obiectul de studiu şi fundamentează deciziile tot mai multor investitori.
De asemenea, evoluţia preţului petrolului, mişcările de pe pieţele internaţionale de obligaţiuni sau statistici precum numărul de autorizaţii de construcţie emise în Statele Unite sunt elemente indispensabile marii majorităţi a investitorilor români.
Şansele să luaţi decizia corectă urmărind aceşti indicatori sunt încă destul de mici, dacă-i urmăriţi individual. Puşi însă în corelaţie, pot da un semnal de alarmă credibil pentru viitorul indicilor bursieri autohtoni.
Oricum, înainte de a-ţi alege un reper sau seria de indicatori pe care să-i urmăreşti, stabileşte-ţi foarte clar perioada de timp pe care vrei să faci plasamentul. Asta pentru că, în timp ce Baltic Dry Index este un indicator care dă semnale pe termen de mai multe luni, pe termen scurt, un impact mai mare în pieţe l-ar putea avea preţul materiilor prime sau indicatorii de sentiment.
Citiţi mai multe în numărul 19 al revistei Forbes România.