Leul a reusit ieri sa se aprecieze, cotatiile coborand in apropierea pragului de 4,28 lei pentru un euro, chiar in timp ce monedele de pe pietele vecine au pierdut usor teren.
BNR a calculat ieri un curs de 4,2811 lei pentru un euro, cu 0,27 bani mai putin decat in ziua precedenta. Acesta este cel mai mic nivel calculat de BNR de la jumatatea lunii octombrie. Dolarul a pierdut 0,56 bani, coborand la 2,8650 lei.
In prima parte a zilei cotatiile au coborat abrupt, de la 4,2930 la 4,2750 lei pentru un euro, pe fondul tranzactionarii mai mari fata de zilele precedente. Dealerii spun ca doua banci locale mari au fost active pe partea de vanzari de valuta, ceea ce a reaprins suspiciunile privind o interventie mascata a BNR.
Dupa pranz leul a pierdut o parte din terenul castigat, cotatiile urcand la 4,2810/4,2830 lei pentru un euro.
"BNR poate duce cu usurinta euro mai jos daca isi propune acest lucru. Daca sentimentul regional pozitiv se mentine, leul s-ar putea intari chiar fara sprijinul bancii centrale daca va fi reluata tragerea transelor din imprumutul extern, dupa numirea unui nou guvern", comenteaza un dealer.
In ultimele luni volumele tranzactionate la Bucuresti au fost foarte reduse, in conditiile in care BNR a aratat clar ca nu tolereaza cresterea euro peste nivelul de 4,3 lei, iar investitorii nu au vazut motive pentru o apreciere a monedei. De altfel, dealerii spun ca si companiile locale profita de orice scadere a cursului pentru a cumpara valuta.
Majoritatea analistilor anticipeaza acum ca euro va ramane la nivelurile actuale cel putin pana la sfarsitul anului, in timp ce vocile pesimiste prevestesc o depreciere a cursului pana la niveluri de 4,5 lei pentru un euro.
Pe piata monetara dobanzile pentru depozitele pe perioade foarte scurte au urcat la niveluri de 7%-8% pe an, apropiindu-se astfel de rata de politica moneta