Iată previziunile făcute de analiştii Economist Intelligence Unit care consideră că principalele riscuri pentru această estimare sunt legate de cursul valutar şi de posibilitatea majorării TVA-ului în 2010. Leul s-a apreciat faţă de euro şi dolar înainte de criza politică din a doua jumătate a anului 2009, dar s-a depreciat ulterior spre 4,3 lei/euro.
Iată previziunile făcute de analiştii Economist Intelligence Unit care consideră că principalele riscuri pentru această estimare sunt legate de cursul valutar şi de posibilitatea majorării TVA-ului în 2010.
Leul s-a apreciat faţă de euro şi dolar înainte de criza politică din a doua jumătate a anului 2009, dar s-a depreciat ulterior spre 4,3 lei/euro.
Oricum, scriu analiştiii institutului, leul se va confrunta cu presiuni suplimentare dacă criza politică se va prelungi şi dacă Guvernul nu reuşeşte să controleze cheltuielile publice în trimestrul al patrulea.
În opinia experţilor, atingerea ţintelor de inflaţie stabilite de BNR pentru 2009 şi 2010 va depinde într-o mare măsură de traiectoria leului în această perioadă.
Ei consideră că o corecţie a leului, văzut o perioadă lungă de timp ca fiind supraapreciat, era de dorit, având în vedere temerile privind competitivitatea.
BNR prognozează pentru acest an o rată a inflaţiei de 4,5% şi o scădere importantă anul viitor, la 2,6% în decembrie 2010.
Ţinta de inflaţie stabilită pentru 2010 este 3,5% plus/minus un punct procentual, în timp ce pentru 2011 BNR va propune guvernului o ţintă de 3% plus/minus un punct procentual.
Iată previziunile făcute de analiştii Economist Intelligence Unit care consideră că principalele riscuri pentru această estimare sunt legate de cursul valutar şi de posibilitatea majorării TVA-ului în 2010. Leul s-a apreciat faţă de euro şi dolar înainte de criza politică din a doua jumătate a anului 2009, dar s-a