Sefii celor noua mari banci locale si reprezentanti ai grupurilor straine care le controleaza s-au intalnit ieri dupa-amiaza la Bruxelles cu oficialii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si ai BNR pentru revizia semestriala a angajamentului asumat in mai privind mentinerea expunerilor pe Romania.
Una dintre temele discutate a fost introducerea unei marje de variatie de plus/minus 5% a expunerii individuale pe Romania, potrivit unor surse citate de Mediafax. Variatiile in minus ale expunerii unei banci ar trebui compensate, ulterior, printr-o majorare care sa o readuca peste nivelul de referinta, cu un procent similar.
Alte surse prezente la discutii au spus pentru ZF ca este vorba de variatii de 2% ale expunerilor, nivel care fusese acceptat inca din vara. La discutii nu a participat niciun reprezentat al Ministerului Finantelor, desi institutia este parte semnatara a angajamentului, au mai precizat pentru ZF sursele.
Oficialii FMI si ai BNR aratasera inca de saptamanile trecute ca principala tema a intalnirii va fi legata de variatiile expunerilor, in conditiile in care unele banci au inregistrat scaderi de pana la 2%, fata de nivelul de referinta de la 31 martie. Seful misiunii de evaluare a acordului stand-by din partea FMI, Jeffrey Franks, a declarat recent ca va colabora cu institutiile de credit internationale pentru readucerea nivelului la 100%. Discutiile erau programate sa se incheie dupa ora 18:00, ora Romaniei.
Cristian Popa, viceguvernatorul BNR care a preluat in actualul mandat si coordonarea directiei de stabilitate financiara, a declarat recent ca unele banci au inregistrat scaderi cu pana la 2% ale expunerilor, in timp ce altele au adus chiar sume suplimentare fata de nivelul de la 31 martie. Popa a condus personal delegatia BNR. El a fost insotit de directorul de la Stabilitate Financiara Ion Dragulin, de Veroni