…bun, pentru constitutionalisti nadajduiesc sa nu fie nici o surpriza. Sunt gata insa sa pariez ca majoritatea alegatorilor, ba chiar si a politicienilor, habar nu are de o prevedere constitutionala ce transforma turul doi al alegerilor prezidentiale din “posibil” in “obligatoriu”, chiar daca nu de jure ci doar de facto. Pe scurt, spre deosebire de alte constitutii pe care le-am luat drept model, a noastra prevede ca nu exista castigator in primul tur de scrutin decat daca intruneste mai mult de jumatate din numarul voturilor alegatorilor inscrisi pe listele electorale (deci nu majoritatea voturilor valabil exprimate). Ceea ce, in conditiile de astazi, ar insemna peste noua milioane de voturi – o performanta nemaiatinsa de catre nici un candidat, de la “plebiscitul” din ‘90 pentru alegerea lui Iliescu! (nici macar de catre Ion Iliescu).
Cititi detalii mai jos: sunt preluate de pe blogul Just Theory – pe care vi-l recomand calduros.
http://premise.wordpress.com/2009/11/19/stiti-cum-se-alege-presedintele-romaniei-oare/ Stiti cum se alege Presedintele Romaniei?… Oare!?
11/19/2009
…si de ce e bine sa pui, din cand in cand, mana pe carte…
Astazi am avut o revelatie (neplacuta), revizuind prevederilor din Constitutie referitoare la Presedintele Romaniei. (voi reveni cu un articol pe tema respectivelor prevederi). Neplacuta pentru ca am constatat, cu surprindere, ignoranta mea intr-o materie in care, cred, nici un roman nu are dubii, si anume CUM ESTE ALES PRESEDINTELE ROMANIEI?
Constitutia, in toate formele ei (le puteti gasi aici sau, oficial, aici) descrie in cateva randuri acest proces: TITLUL III Autorităţile publice CAPITOLUL II Preşedintele României Alegerea Preşedintelui Articolul 81 (1) Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. (2) Este declarat ales candidatul care a î