Menţinerea TVA şi a cotei unice în 2009 a fost un efort pentru statul român, dar majorările taxelor ar fi "o mare greşeală", întrucât s-ar dovedi politici prociclice, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Graţiela Iordache. "Această criză se poate dovedi o oportunitate pentru a reforma puternic, din punct de vedere economic şi financiar, statul român şi finanţale statului român. Multe dintre cheltuielile statului român, în special cele cu pensiile şi
Menţinerea TVA şi a cotei unice în 2009 a fost un efort pentru statul român, dar majorările taxelor ar fi "o mare greşeală", întrucât s-ar dovedi politici prociclice, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Graţiela Iordache.
"Această criză se poate dovedi o oportunitate pentru a reforma puternic, din punct de vedere economic şi financiar, statul român şi finanţale statului român. Multe dintre cheltuielile statului român, în special cele cu pensiile şi salariile, sunt, în mod cronic, ridicate în România faţă de ce ne permitem, fiind aproape dublu, ca pondere în PIB, faţă de cât sunt în alte state ale UE. Această criză ne poate da oportunitatea de a transforma statul dintr-o frână într-un factor care să contribuie la creşterea eocnomică a României. Trebuie să învăţăm din aceste lecţii ale trecutului, pentru a evita politicile prociclice. Majorările de taxe ar fi o mare greşeleală, pentru că s-ar dovedi că sunt politici prociclice şi nu trebuie să repetăm greşelile trecutului", a afirmat Iordache, la o conferinţă organizată de Institutul European din România şi Comisia Europeană.
Totodată, Iordache a spus că păstrarea cotelor unice s-a produs în condiţiile unor deficite ridicate şi ale unor majorări în statele din regiune.
Ea a precizat că prima reacţie a autorităţilor române la manifestarea crizei actuale a fost încheierea acordului cu instituţiile fin