Dezvoltarea unui program similar “Primei case” pentru fermierii care vor să construiască sere sau complexuri zootehnice ar putea tranforma România dintr-un stat importator de produse agroalimentare într-un exportator de calibru, consideră secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan.
Importurile de produse agroalimentare depăşesc exporturile, ca valoare, cu aproximativ două miliarde de euro. Prin susţinerea adecvată a fermierilor, deficitul ar putea fi redus, a declarat reprezentantul AOAR într-un interviu acordat postului de radio Europa FM.
De asemenea, firmele care şi-au plătit la timp datoriile către stat şi bănci până la declanşarea crizei, în toamna anului trecut, ar trebui să beneficieze de facilităţi la acordarea creditelor. România ar putea implementa programe similare celor din Italia, consideră Cristian Pârvan. Guvernul de la Roma a intervenit, astfel că patronii italieni au beneficiat de facilităţi ca rescadenţarea creditelor.
Provizioane mai mici, mai multe credite
În plus, pentru a debloca creditarea mediului de afaceri, Banca Naţională (BNR) ar trebui să modifice normele de constituire a provizioanelor. Practic, provizioanele ar trebui calculate în funcţie de suma care mai trebuie rambursată, în loc să fie direct proporţionale cu valoarea creditului acordat firmelor, a explicat Pârvan.
De partea cealaltă, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune că nici măcar în statele dezvoltate, care au depăşit recesiunea, nu a reînceput creditarea. În cadrul intervenţiei telefonice avute la postul de radio Europa FM, oficialul BNR a declarat că de fapt băncile vor să dea credite, însă cererea venită din partea populaţiei şi a mediului de afaceri este redusă.
Consilierul lui Mugur Isărescu a infirmat informaţiile vehiculate în presă,