» Localitatile constantene care au pe teritoriul lor mari agenti economici fac tot posibilul pentru a-si imbogati bugetele locale pe seama lor.
» La Cernavoda, salvarea se doreste a fi centrala nucleara, iar la Agigea – Administratia Porturilor Maritime.
Multe localitati constantene au ajuns la fundul sacului. Pentru a-si revigora bugetele locale, unele dintre ele cauta bani la agentii economici care au sediul pe raza lor teritorial-administrativa. Pana acum insa nu au avut sanse de succes. Situatia cea mai grava este la Cernavoda, unde bugetul local este executat in proportie de doar 20%. Motivul il constituie faptul ca la proiectia bugetara a anului 2009 a fost inclusa si suma pe care primaria locala ar fi incasat-o din taxa de poluare si mediu de la Centrala Nuclearelectrica Cernavoda (CNE), de aproximativ 700 miliarde lei vechi. Numai ca banii nu au ajuns la bugetul local si cu siguranta anul acesta nici nu vor fi incasati. Motivul il constituie faptul ca proiectul de hotarare privind instituirea taxei de poluare si risc a fost atacat in contencios administrativ de prefectul de atunci si, conform prevederilor legale, aplicarea sa este suspendata de drept. Mai mult, SN Nuclearelectrica SA, operatorul CNE, a cerut si ea in instanta anularea hotararii.
Au urmat o serie de procese, mutate de la Tribunalul Constanta la Curtea de Apel Constanta si apoi prin instantele centrale, amanari, contestari si termene care fac ca la un an de la adoptarea hotararii privind instituirea taxei de poluare si risc inca sa nu se stie daca aceasta va putea fi aplicata sau nu. Zilele trecute, la Curtea de Apel Constanta s-a judecat un nou termen, dosarul fiind amanat pentru mijlocul lunii decembrie. Ce este mai rau este faptul ca toate aceste amanari si termene noi au dus la neexecutarea bugetului in proportie de 80%, fapt fara precedent pentru aut