Cu ceva vreme în urmă, am fost invitaţi la Festivalul Castanelor în Polovragi, judeţul Gorj. Am scris atunci despre bogăţiile istorice şi culturale ale zonei, dar şi despre petrecerea desfăşurată la Pensiunea Castania.
În mulţimea de oameni minunaţi cunoscuţi acolo am întâlnit-o şi pe Mioara Dinoiu, profesor maestru la Şcoala populară de artă Târgu-Jiu, secţia externă Polovragi, având ca director pe domnul Gârbaciu Viorel. Lucrează de 15 ani la şcoala de artă şi se ocupă cu multe activităţi: ţese, coase de mână tot ce se face în Polovragi, cuverturi, covoare, feţe de masă sau costume populare. Merge la toate târgurile de creatori populari din ţară, împreună cu peste 350 de meşteri populari (Sibiu, Bucureşti, Târgu-Jiu), dar şi la târgurile şi expoziţiile de peste hotare, organizate de şcoala de artă, mărturisind că "tradiţiile sunt viaţa mea". Rare au fost evenimentele la care să nu fie invitaţi, poate că nu aveau legătură cu tradiţiile sau poate că nu erau disponibili, fiind plecaţi în alte colţuri ale ţării sau în străinătate nu numai cu obiecte, ci şi cu formaţia ansamblului popular.
Niciodată nu e prea târziu...
Am aflat că nu e niciodată prea devreme sau prea târziu să te apuci să creezi un lucru ce ţine de tradiţii, căci elevii ce participă la cursurile şcolii de artă au vârste cuprinse între 7 şi 45 de ani. Meşterii realizează creaţiile populare în propriile case, la cămin sau acasă la elevi, unde Mioara Dinoiu se duce de câte ori este nevoie de ştiinţa şi de măiestria ei în arta populară.
Deşi şcoala şi activităţile pe care le desfăşoară îi ocupă destul timp, Mioara Dinoiu mai găseşte câte o clipă de răgaz pentru a pregăti bucate gustoase. Pentru că sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi, ne-a dezvăluit câteva reţete ce sunt doar o mică parte din ceea ce pregăteşte şi aşază pe masa de Crăciun, şi nu numai.