Operatorii gălăţeni din transportul judeţean şi interjudeţean le cer pensionarilor şi veteranilor de război să îşi plătească călătoriile, neluând în seamă tichetele gratuite.
Lucrurile păreau să fi reintrat în normal în transportul interjudeţen de persoane după ce Ministerul Finanţelor a plătit o parte din subvenţia datorată operatorilor.
După o lună însă, transportatorii dezgroapă securea războiului surd cu autorităţile, în timp ce pensionarii şi veteranii de război cad din nou la mijloc, umiliţi, nedreptăţiţi. Miza o reprezintă contravaloarea tichetelor gratuite de care beneficiază cele două categorii sociale menţionate.
În timp, s-a acumulat o datorie de 30 de milioane de lei către transportatori, iar Ministerul Finanţelor nu pare să aibă de gând să-i achite prea curând, cu toate că a promis.
„Am fost minţiţi în faţă. Am aşteptat să vedem dacă îşi onorează promisiunea. Nu au făcut-o până acum. În consecinţă, am luat decizia ca, până la achitarea restanţelor băneşti către noi, pensionarii şi veteranii de război să plătească pentru transport", ne-a declarat preşedintele Federaţiei Operatorilor Rutieri din România, filiala Galaţi, Gheorghe Dumitru.
„Întotdeuna cineva, se ceartă cu altcineva"
Pensionarii nu vor să mai audă de conflictul dintre transportatori şi Ministerul Transporturilor, ci doar să le fie respectate drepturile.
Din discuţiile cu câţiva pensionari, am aflat că aceştia doresc ca „ostilităţile" dintre cele două părţi să se încheie cât mai repede.
„Nu înţeleg de ce trebuie ca eu să plătesc pentru ceva care nu mă priveşte. Păi dacă legea spune că eu am dreptul să circul gratuit, de ce sunt pus să plătesc călătoria? Întotdeuna cineva se ceartă cu altcineva. Să nu bage şi pe alţii în treburile lor", ne-a declarat Marian Solomon (61 de ani), pensionar.
Unele dintre persoanele de vârsta a treia sunt mult ma