Integrarea persoanelor cu handicap pe piaţa muncii este o problemă care a fost abordată de mai multe asociaţii neguvernamentale din judeţul Alba. La Alba Iulia există însă o unitate protejată autorizată unde majoritatea angajaţiilor au diverse grade de handicap vizual.
O mare parte a nevăzătorilor din Alba Iulia şi din judeţ au lucrat la Cooperativa meşteşugărească „Unirea“. După Revoluţie, însă, în 1991, unitatea protejată a devenit de sine stătătoare iar numărul angajaţiilor a scăzut. Preşedintele cooperativei, Mircea Tuhuţ spune că unitatea a fost afectată de criză financiară din mai multe puncte de vedere.
„Conform legii, societăţile comerciale care au un număr mai mare de 50 de angajaţi trebuie să angajeze patru la sută persoane cu handicap. Dacă nu angajază trebuie să vireze la bugetul de stat o anumită sumă. Aceaşi lege dă însă firmelor posibilitatea de a contracta servicii sau produse de la unităţile protejate şi să nu mai plătrească acestă sumă. Criza financiară a dus însă la disponibilizări şi din această cauză am pierdut şi noi, deoarece o parte din partenerii de afaceri şi-au înjumătăţit comenzile şi o parte nu mai sunt interesaţi de acest beneficiu“, a explicat preşedintele Mircea Tuhuţ.
Cooperativa are 18 angajaţi
La acest moment cooperativa mai are doar 18 angajaţi, care produc ambalaje, perii de uz caznic şi industrial. „Suntem singurii producători de perii din judeţ. Totul este lucrat manual iar produsele, perii, mături, bidinele şi toată gama, sunt mai rezistente“, a spus admistratorul societăţii. Cele mai multe comenzi sunt însă cele pentru ambalaje, care ajung şi la export.
„Putem oferi o gamă largă de cutii. Pentru a ne adapta pieţei am făcut şi investiţii, am luat o maşină de ştanţat plană care a costat peste 30.000 de lei“, a mai spus Mircea Tuhuţ. Administratorul a explicat că toţi angajaţii au fos