Legumele, seminţele de tot felul şi brânzeturile pot compune un tablou gastronomic complet, în care creativitatea şi bunul gust sunt esenţiale.
Un regim alimentar echilibrat este cheia pentru o viaţă lungă, sănătoasă şi, nu în ultimul rând, fericită. La prima vedere aceasta ar fi echivalent cu o explorare gastronomică a tot ceea ce vă oferă natura. Să gustaţi, cu măsură şi înţelepciune, câte o bucăţică din fiecare, indiferent de gust, culoare sau textură. Pe de altă parte, un regim echilibrat, presupune prezenţa în alimentaţie a cantităţii potrivite de proteine, grăsimi, zaharuri, carbohidraţi şi vitamine. Fripturile, oricât de suculente sau de bine fripte ar fi pe grătar (chiar şi fără nici măcar un strop de ulei) nu pot să constituie, zi de zi, tema principală din... farfurie. Mai intervin aici şi considerente de ordin moral (dreptul oricărei fiinţe la viaţă, indiferent de numărul de picioare, de numărul circumvoluţiunilor creierului, sau de mediul în care trăiesc), care împart astăzi oamenii, din punct de vedere gastronomic, în mai multe tabere (ceea ce nu presupune, în nici un caz, un spirit combatant).
Sub puterea... legumelor
Vegetarienii sunt cei care exclud din alimentaţie carnea, ouăle şi produsele lactate. Semi vegetarienii - fie că sunt ovo-vegetarieni (includ în alimentaţie şi ouăle) sau lacto-vegetarieni (este permis consumul de lactate) - au o dietă mai permisivă, în care se strecoară şi preparate pe bază de peşte. Legumele sunt pregătite în atât de multe feluri (vegetarienii sunt poate cei mai creativi gurmanzi, căci pentru ei orice preparat este altfel, chiar dacă au fost folosite doar câteva ingrediente), încât nu ai cum să te plictiseşti. Ele salvează inima, sunt considerate "fântâna tinereţii", scad riscul apariţiei cancerului, sunt eficiente în regimurile de slăbire şi, nu în ultimul rând, sunt economice.
@