Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis marti o ordonanta prin care obliga actionarii producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia (simbol bursier AMO) sa prezinte in maximum 24 de ore structura actionariatului lor pana la nivel de persoana fizica, ceea ce ar permite investitorilor sa afle dupa doi ani cine sunt misteriosii actionari sub administrarea carora compania a ajuns sa-si piarda activele prin executare silita.
Actionarii vizati de ordonanta CNVM sunt firmele Zalois si Jovline, ambele cu sediul in insulele Belize. Comisia doreste sa clarifice in acest fel situatia de la combinatul chimic, cei doi actionari putandu-se afla in situatia de a actiona concertat la Amonil, ceea ce inseamna ca ar trebui sa deruleze o oferta publica de preluare in conditiile in care detin impreuna 50,4% din companie.
Cele doua companii au intrat in actionariatul producatorului de ingrasaminte in 2007, dupa ce firma Romferchim a iesit de la Amonil. La momentul respectiv, in piata au existat speculatii conform carora in spatele firmelor din Belize s-ar afla omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul companiei romanesti Interagro, care a detinut timp de aproape doi ani o participatie minoritara de 8% la Amonil.
Niculae a precizat dupa intrarea celor doua firme din Belize in actionariatul Amonil ca a discutat cu actionarii majoritari sa preia managementul companiei. Printre planurile omului de afaceri pentru combinatul chimic din Slobozia se afla si listarea companiei la bursa de la Londra, prin crearea unui concern din care faceau parte toate combinatele chimice controlate de Niculae, respectiv Amurco, Azochim si Donawchem.
Planurile lui Niculae nu s-au mai concretizat insa, in conditiile in care combinatul chimic din Slobozia s-a vazut nevoit sa plateaca datorii in valoare de 58,7 mil. lei (circa 14 mil. euro) catre Distrigaz Sud, princi