Tribunalul Bucuresti a decis aseara ca greva generala de la metrou este ilegala si a dispus incetarea protestului, angajatii Metrorex fiind obligati sa isi reia activitatea.
Procesul de ieri privind legalitatea grevei de la metrou de la Tribunalul Bucuresti a fost presarat cu multe intreruperi, dupa ce avocatul sindicalistilor a invocat mai multe exceptii si vicii de procedura, iar instanta a respins exceptiile de nelegalitate, prematuritate si neconstitutionalitate. In timpul procesului, care a inceput la ora 14.00, bucurestenii se inghesuiau in mijloacele de transport ale RATB sau formau cozi de kilometri de pietoni care mergeau spre serviciu.
Dupa ce instanta Tribunalului Bucuresti a respins exceptiile de nelegalitate, sindicalistii au formulat o cerere de recuzare a completului de judecata, astfel ca procesul a fost din nou suspendat. Dupa ce a fost depusa cererea de recuzare, Tribunalul Bucuresti urma sa decida daca vor intra alti judecatori in sala pentru a solutiona dosarul.
Potrivit legii, daca instanta declara greva drept ilegala, angajatii de la metrou sunt obligati sa-si reia activitatea fara a mai avea loc negocieri si, implicit, fara a mai obtine majorari salariale.
Totodata, Curtea de Apel Bucuresti a fost sesizata cu o cerere de suspendare a grevei de la metrou, instanta stabilind pentru joi termenul de judecata la Sectia a VII-a. Sindicalistii de la metrou spun ca daca hotararea Curtii de Apel Bucuresti nu le va fi favorabila, vor relua protestele, cel mai probabil in ianuarie.
Potrivit secretarului general al Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Florin Crisu, Curtea de Apel Bucuresti poate suspenda greva pentru 30 de zile, acest lucru insemnand ca sindicalistii pot relua protestul dupa 17 decembrie. Angajatii de la Metrorex au intrat, marti, in greva generala, pe termen nelimitat, cerand o majorare salariala de 20% si inc