Nouă bănci străine şi-au luat angajamentul să îşi menţină expunerea pe piaţa românească, urmând să beneficieze de o parte din fondurile alocate sistemului bancar din împrumutul de la FMI. O parte dintre acestea însă au încălcat angajamentul, astfel că ieri au promis din nou să completeze decalajul.
Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit sunt instituţiile de credit care au semnat acordul de menţinere al expunerii pe piaţa locală. Cumulat, aceste bănci controlează 70% din piaţa din România.
Reuniţi ieri la Bruxelles, la o întâlnire cu reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE), Băncii Naţionale a României (BNR), ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), ai Băncii Mondiale (BM) şi ai Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), şefii primelor nouă bănci de pe piaţa internă “reînnoit intenţia să acţioneze pentru a îndeplini aceste condiţii”, se arată într-un comunicat remis de FMI.
De asemenea, bancherii s-au angajat să asigure o rată de adecvare a capitalului de cel puţin 10%.
Condiţiile bancherilor
Pentru a-şi putea îndeplini promisiunile, bancherii au cerut ca BNR să dezvolte instrumente adecvate de investiţii în piaţă.
Surse din piaţa bancară, citate de Mediafax, au declarat că bancherii au propus introducerea unei marje de variaţie de plus/minus 5% a expunerii individuale a băncilor pe piaţa din România.
Băncile ar fi trebuit să furnizeze banii din împrumutul de la FMI pentru creditarea mediului de afaceri. Secretarul general al Asociaţiei oamenilor de afaceri, Cristian Pârvan, spune însă că patronii nu se pot apropia de credite, întrucât acestea au costuri aproape duble faţă de cele oferite în alte state vestice.
@N_