Bursa de la Bucuresti a revenit in sedinta de ieri pe crestere, in ton cu principalele piete internationale, insa a inregistrat avansuri modeste, de maximum 1,1% pe indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata. Societatile financiare au inregistrat o depreciere de 0,1%, in timp ce companiile din sectorul energetic au urcat cu 0,9% fata de referinta.
Brokerii sunt de parere ca piata locala s-a decorelat fata de principalele piete internationale, pe fondul incertitudinilor la nivelul economiei si al incoerentei politice, revenirea la o corelatie mai puternica fiind asteptata abia de anul viitor. Pana atunci piata va evolua in expectativa, pe o lichiditate si volatilitate din ce in ce mai reduse.
Valoarea tranzactiilor s-a ridicat ieri la 2,3 mil. euro, rulajul total al pietei fiind sustinut insa si de tranzactiile pe futures, care s-au ridicat la aproape 1 mil. euro. Volumul de tranzactionare a depasit 38,1 milioane de actiuni, cele mai tranzactionate fiind titlurile Amonil (AMO), care, de asemenea, au inregistrat cea mai mare apreciere din piata, de 11,4% fata de referinta.
"Ma astept in continuare ca piata sa evolueze in expectativa, cel putin pana anul viitor. Vom vedea o lichiditate din ce in ce mai redusa si o volatilitate la fel de redusa. Daca pana in octombrie coeficientul de corelatie intre piata locala si cea americana era de 0,97% (1% fiind coeficientul maxim - n. red.), in prezent coeficientul s-a redus la aproape 0,8%. Este in continuare o corelatie destul de ridicata, dar reducerea gradului se datoreaza incertitudinilor de pe plan intern", a explicat Razvan Pasol, directorul general al societatii de intermediere Intercapital Invest.
La categoria societatilor financiare, majoritatea SIF-urilor au inchis in stationare, mai putin titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au pierdut 0,7% fata de referinta.
Titlurile banca