Proiectul „Magic Blocks”, prezentat luni seara la Muzeul Țăranului Român, propune intervenţii minimaliste în zone „disperate” din punct de vedere urbanistic, cu bugete mici şi avantaje spectaculoase. O idee vehiculată de specialiştii în arhitectură şi urbanism constă în mutarea aparatamentelor de la parterul anumitor blocuri din Balta Albă la mansarda acestora. Un nou proiect de reabilitare urbană concentrat pe arhitectura socialis
Proiectul „Magic Blocks”, prezentat luni seara la Muzeul Țăranului Român, propune intervenţii minimaliste în zone „disperate” din punct de vedere urbanistic, cu bugete mici şi avantaje spectaculoase. O idee vehiculată de specialiştii în arhitectură şi urbanism constă în mutarea aparatamentelor de la parterul anumitor blocuri din Balta Albă la mansarda acestora.
Un nou proiect de reabilitare urbană concentrat pe arhitectura socialistă şi spaţiul public din jurul acesteia a fost iniţiat de o echipă internaţională de specialişti de la revista „Arhitectura”, Asociaţia Zeppelin, Asociaţia de birouri de arhitectură „Point4”, fundaţia internaţională „Archis Interventions”, cu colaborarea Asociaţiei pentru Tranziţia Urbană (ATU) şi a biroului „Space Syntax România”. Etapa iniţială a proiectului constă într-o expoziţie la Muzeul Ţăranului Român, vernisată luni seara în prezenţa autorilor.
Parterul se mută la mansardă
Una dintre cele mai interesante probleme pe care proiectul „Magic Blocks” le pune în discuţie este legată de teritoriile care aparţin domeniului public şi care se află într-o stare de degradare continuă, deşi oraşul duce lipsă de spaţii în care să se poată desfăşura activităţi în aer liber.
„Tot acest spaţiu este o resursă foarte bună de folosit şi oricum nu le putem arunca sau demola. Hai să ni le asumăm într-un fel şi să ne facem viaţa mai uşoară”, susţine Constantin Goagea, Director al revistei Arhite