În judeţele din Secuime, singura campanie care pare să-i intereseze pe oamenii de la ţară e cea agricolă. Nu înjură clasa politică, dar nici nu-i dau vreun credit. Nu prea ştiu cine candidează şi nici ce promit, dar totuşi oamenii spun că vor merge la vot.
1 /.
Au auzit de Traian Băsescu şi de Corneliu Vadim Tudor, iar pentru unii dintre ei candidatul UDMR pentru funcţia de preşedinte al României este Marko Bela. Secuii au o vorbă, „Dacă nu te ajuţi singur, nu te ajută nici Dumnezeu!”, vorbă care se pare că îi ţine departe de politică şi mult mai aproape de munca lor de zi cu zi.
Atunci când vine vorba despre candidaţii la Preşedinţia României, locuitorii din Ozun, cea mai mare comună din judeţul Covasna, ridică din umeri. „Avem treabă domnule, să ne pregătim de iarnă, doar n-om sta după politică, că asta nu ţine de cald”, ne explică Lakatos Ferencz, ascuns după un tractor vechi, transformat într-un fel de gater cu care tăia lemne pentru iarnă. Răspunsul localnicului, însoţit de un gest larg a lehamite, e aprobat aproape instantaneu de cei patru bărbaţi care-l ajută în gospodărie.
Iar reacţia lui nu este singulară în comuna formată din şapte sate, cu peste 600 de gospodării şi peste 2.500 de locuitori.
Femeile nu fac politică
Într-o zi obişnuită a săptămânii, majoritatea oamenilor din Ozun muncesc la câmp. Cu câteva zile înainte de alegeri, unii culegeau ultimele recolte de sfeclă, alţii curăţau pamântul de cocenii de porumb, în timp ce alţii mai trăgeau câte o brazdă pe terenurile unde se cultivă în special cartofi.
Doar femeile mai puteau fi văzute prin comună, înşirate pe marginea DN 11, care face legătura între Braşov şi Bacău, ca să vândă cartofi, ceapă, kurtoskalacs (colac secuiesc-n.r.) sau pâine de casă cu cartofi. Niciuna dintre ele nu s-a arătat dornică de a dezbate chestiu