Europa de Est are in prezent excedent de lichiditate, insa costul creditarii este posibil sa urce anul viitor cand Banca Centrala Europeana va incepe sa isi retraga masurile adoptate pe timp de criza pentru sporirea lichiditatii pe piata, potrivit directorului executiv al celui de-al doilea cel mai mare creditor din Europa de Est, Raiffeisen International, scrie The Wall Street Journal.
Herbert Stepic, directorul executiv al Raiffeisen International, a declarat la o conferinta privind sectorul bancar din Est ce a avut loc la Viena ca fondurile suplimentare injectate de catre BCE pe pietele de capital, precum si eforturile comune ale bancilor vestice active in Europa de Est in vederea mentinerii finantarii intacte, impreuna cu evaporarea cererii pentru credite, au condus la un exces de lichiditate disponibil pe piata si a redus artificial pretul banilor pana la un nivel extrem de mic.
"In prezent, pe piete exista un excedent de lichiditate, insa atunci cand BCE isi va retrage banii, masura ce urmeaza a avea loc anul viitor, se va simti din nou lipsa banilor pe piata. Capitalul va deveni din nou mult prea scump. Lichiditatea va deveni mai scumpa, in special lichiditatea pe termen lung", a spus Stepic.
Numarul creditelor neperformante va mai creste
Europa de Est a fost puternic afectata de criza mondiala, care a paralizat sistemul bancar din statele foste comuniste, care pana nu de mult avea o activitate infloritoare. Principala problema a creditorilor de aici a fost incapacitatea clientilor de a-si mai achita imprumuturile. Numarul creditelor neperformante a crescut, iar bancile au ingreunat accesul la imprumuturi.
Cresterea volumului de credite neperformante in Europa de Est a fost mai lenta decat se asteptau specialistii, insa evolutia in sens ascendent va continua timp indelungat, potrivit economistului-sef al Bancii Europene pent