Din Coreea de Sud, preşedintele american a promis Coreei de Nord un sprijin economic masiv dacă renunţă la programul nuclear. În ultima zi a turneului întreprins în Asia, liderul de la Casa Albă a purtat discuţii cu omologul său sud-coreean, Lee Myung-bak, în special asupra dosarului nuclear nord-corean.
„Îl vom trimite pe ambasadorul Stephen Bosworth în Coreea de Nord la 8 decembrie pentru a începe discuţii directe cu nord-coreenii", a anunţat preşedintele Barack Obama. Bosworth va avea misiunea de a convinge Phenianul să revină la masa tratativelor în şase (Statele Unite, cele două Corei, China, Rusia, Japonia) privind suspendarea programului său nuclear. Regimul comunist a părăsit aceste discuţii în aprilie.
Tensiunile s-au amplificat în această regiune de când Coreea de Nord a efectuat, la 25 mai, un al doilea test nuclear, condamnat de ONU, urmat de mai multe teste cu rachete. Totuşi, la începutul lui octombrie, Phenianul s-a declarat dispus să reia tratativele, începute în 2003, cu condiţia de a avea în prealabil un dialog bilateral cu Statele Unite. „Uşa este deschisă pentru a rezolva paşnic aceste probleme şi pentru a permite reducerea treptată a sancţiunilor împotriva Coreei de Nord şi o mai bună integrare a acesteia în cadrul comunităţii internaţionale.
Dar acest lucru nu va avea loc decât dacă Phenianul realizează progrese serioase în dosarul nuclear", a subliniat Obama. Preşedintele Lee şi-a exprimat, la rândul său, speranţa că se va ajunge la denuclearizarea Nordului, în pofida unor negocieri „lungi şi dificile". Cei doi şefi de stat au făcut apel la Coreea de Nord să renunţe la ambiţiile atomice în schimbul unui ajutor economic masiv.
„Sper că, acceptând propunerea noastră, Nordul îşi va asigura liniştea, va îmbunătăţi calitatea vieţii pentru poporul său şi va deschide calea spre viitor", a declarat liderul sud-coreean. Obam