Liderii europeni nu se apropie de un consens privind postul de preşedinte al Europei sau cel de ministru de Externe. Cu toate acestea, un summit dedicat subiectului se deschide joi seară la Bruxelles, transmite corespondentul RFI, Mihaela Gherghişan.
Liderii europeni nu se apropie de un consens privind postul de preşedinte al Europei sau cel de ministru de Externe. Cu toate acestea, un summit dedicat subiectului se deschide joi seară la Bruxelles, transmite corespondentul RFI, Mihaela Gherghişan (audio).
Liste cu diferiţi candidaţi circulă în Europa de mai bine de o lună, ceea ce a creat o confuzie totală şi a îngreunat sarcina preşedinţiei suedeze a Uniunii Europene, care trebuie să găsească un consens sau o largă majoritate joi, 19 noiembrie.
Pe lista candidaţilor oficiali sau posibili la funcţia de preşedinte al Europei găsim mai departe actuali sau foşti prim-miniştrii, dar nimeni nu este de fapt favorit acum.
Luxemburghezul Jean-Claude Juncker şi letona Vike Vaira Freiberga sunt singurii candidaţi oficiali. Letona nu mai are susţinere aproape deloc, iar Juncker este susţinut mai ales de ţările de est, pentru atitudinea sa extrem de pozitivă faţă de extinderea Uniunii Europene în 2004 şi 2007.
Belgianul Herman Van Rompuy este contestat de olandezul Jan-Peter Balkenende, iar pâna joi seară totul se mai poate schimba.
În ceea ce-l priveşte pe viitorul Înalt Reprezentant al Uniunii Europene, un lucru este clar aici: Înaltul Reprezentant care va fi şi vicepreşedinte al Comisiei Europene trebuie să fie un socialist şi asta în baza acordului încheiat între Parlamentul European şi preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, odată cu aprobarea acestuia de către deputaţii europenii, în 16 septembrie.
Un nou nume apare însă din ce în ce mai clar în culisele negocierilor - este vorba despre Adrian Severin. Acesta este poziţionat sufic