Udarea patului în timpul nopţii de către copiii cu vârste de peste cinci ani este o problemă medicală care, în timp, devine una socială.
Ea poartă denumirea de enurezis nocturn, iar statisticile arată că, în prezent, afectează un procent de 15-20% dintre populaţia cu vârsta de cinci ani, 6-10% din populaţia de şapte ani, fiind prezentă, într-un procent destul de semnificativ la persoanele adolescente şi adulte.
Băieţii sunt de două ori mai afectaţi decât fetele
Enurezisul primar constă în udarea patului la un copil care a făcut acest lucru dintotdeauna. Rareori, cauza este o tulburare urologică, din sfera medicinii interne. În ceea ce-i priveşte pe copii, când aceştia nu au „scăpări” de urină în timpul zilei, astfel de incidente fiind exclusiv nocturne, manifestarea este pusă exclusiv pe seama cauzelor neurologice.
„Acest tip de patologie are nevoie de foarte multă atenţie atât din punct de vedere medical, dar şi psihologic, deoarece este o afecţiune delicată”, este de părere Claudia Oanea, director Euroclinic, unde se află primul centru de „Enurezis nocturn” din România. Aceasta adaugă că în afară de tratamentul de specialitate, copiii au nevoie de foarte mare înţelegere şi din partea familiei, deoarece, neglijenţa sau proasta informare pot avea consecinţe grave asupra dezvoltării sociale a viitorului adult.
„Enurezisul nocturn este o problemă de medicină socială pentru că, după vârsta de 5-6 ani, când copilul începe să conştientizeze relaţia lui cu lumea, începe să-şi definească personalitatea şi sesizează că nu este conform cu cei din jurul lui”, spune medicul Chiriac Babu, specialist în nefrologie pediatrică.
Astfel, copii care urinează involuntar în timpul nopţii şi la vârste „înaintate” încep să îşi dea seama că se deosebesc de colegii de la grădiniţă, de membrii familiei şi, în cazul